maandag 12 januari 2009

Voorwoord Erica Terpstra

Nog een week of drie en dan zal Valse Start, het eerste deel uit de Allsports Academie serie verschijnen. Waar ik erg blij mee ben, is dat het voorwoord is geschreven door Erica Terpstra. Zo vlak voor het verschijnen van het boek, zet ik dat heir vast neer. Daar komt ie.

Voorwoord Valse Start

Sport is machtig om te doen en prachtig om naar te kijken. En sport verbroedert. Een algemene term met een veel diepere betekenis. Het afgelopen jaar hebben we dat weer in geuren en kleuren mee kunnen maken op de Olympische Spelen in Peking. Alle politieke, culturele en levensbeschouwelijke tegenstellingen worden aan de kant geschoven en de enige strijd die gevoerd wordt, wordt op het sportveld uitgevochten. Het begint me de droom mee te mogen doen op ’t hoogste niveau. Die droom is werkelijkheid geworden – en dan begint het pas echt. Die nieuwe droom, een plaats op het ereschavot!

Wie loopt of fietst het snelst, wie scoort het meest of wie is de beste dressuuramazone ter wereld? Een kleine greep uit de tientallen sporten waar de felbegeerde medailles te winnen waren en waar atleten jaren alles voor opzij hebben gezet. Slechts een klein aantal ziet zijn of haar arbeid vertaalt naar succes. De meeste atleten hebben hun droom in duigen zien vallen. Toch is het meedoen aan de Olympische Spelen al een succes op zich. Als je op dat niveau je sport mag uitoefenen, dan ben je in mijn ogen al een held. Ook niet medaillewinnaars verdienen volop ons respect!!

In het boek dat je nu in handen hebt, gaat het er niet anders aan toe. Twee jonge atleten die nog aan het begin van hun carrière staan worden geconfronteerd met de realiteit in het leven. Succes en teleurstelling gaan in Valse Start hand in hand. Daphne en Mitch moeten beslissingen nemen waar ze eigenlijk nog niet aan toe zijn, maar waar ze niet onderuit kunnen. Hun sport en de gedrevenheid om succesvol te zijn, blijken dan een hulp om ook de problemen in het dagelijks leven op te lossen. En zo gaat dat niet alleen in boeken, ook in het echte leven!

Ze hebben het talent om ook ooit op dat Olympisch platform aanwezig te zijn. En heel misschien kunnen zij bij die kleine groep horen die het podium bereikt. Maar dat is afhankelijk van zoveel verschillende faktoren. Raken ze niet geblesseerd, worden ze goed begeleid en kunnen ze het blijven opbrengen om hun hele leven zo in te richten dat alles om hun sport draait. Want pas dan zullen ze kans maken op het allerhoogste.

In Valse Start weet de schrijver twee uiteenlopende werelden te beschrijven die ineens heel dichtbij elkaar blijken te liggen. Twee jonge mensen die elkaar normaal gesproken nooit zouden hebben ontmoet, hebben elkaar nodig om succesvol te kunnen blijven zijn. Dat dat lukt, is ook in dit boek te danken aan de sport.
Sport verbroedert, of had ik dat al gezegd? Kortom: een aanrader!

Erica Terpstra,
Voorzitter NOC*NSF, koepel van de georganiseerde sport in Nederland. Tevens was zij Nederlands Kampioen zwemmen. Ze heeft tweemaal deelgenomen aan de Olympische Spelen (Rome 1960 en Tokio 1964) waarbij zij zilver en brons won.